1395/6/26 جمعه

با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر کل نهاد کتابخانه ها و خیرین:

بزرگترین کتابخانه عمومی خیّرساز کشور در زنجان افتتاح شد

کتابخانه عمومی خیّری مهندس سید افضل موسوی به عنوان بزرگترین کتابخانه عمومی خیّرساز کشور صبح روز پنج شنبه بیست و پنج شهریور افتتاح شد

 

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان زنجان، کتابخانه عمومی خیّری مهندس سید افضل موسوی صبح روز پنج شنبه بیست و پنجم شهریور طی مراسمی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و هیأت همراه، خیرین و مسئولان کشوری و استانی در محل گلشهر کاظمیه زنجان افتتاح و به بهره‌برداری رسید .

این کتابخانه با 20 هزار نسخه کتاب دارای بخش‌های مختلفی مانند سالن‌های مطالعه برادران و خواهران به صورت مجزا، مخزن کتاب، سالن کنفرانس، مرجع، محققین، نشریات، اینترنت، دفاع مقدس و زنجان شناسی، کلاس آموزشی، نگارخانه و بخش ویژه کودک و نوجوان است.

با افتتاح این کتابخانه تعداد کتابخانه‌های استان به 92 باب رسید.

در پایان مراسم افتتاح نیز وزیر فرهنگ و ارشاد و ارشاد و دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور به همراه دیگر شرکت کنندگان از بخشهای مختلف کتابخانه بازدید کردند.

قبل از مراسم افتتاح این کتابخانه دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور به همراه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با آیت الله خاتمی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه زنجان دیدار و گفتگو کردند.

همچنین در پایان مراسم افتتاح از خیّرین و افرادی که به نحوی در ساخت ، راه اندازی و تجهیز کتابخانه همکاری داشته‌اند با اهداء لوح تقدیر ، تجلیل به عمل آمدبه عمل آمد.

همچنین در این مراسم از خانواده شهید مدافع حرم شهید داوود مرادخانی نیز تجلیل شده و کارت عضویت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، امام جمعه و استاندار زنجان، دکتر مصلی نژاد، مهندس موسوی و همچنین خانواده شهید مرادخانی به صورت نمادین به آنان اهداء گردیده و قرارداد واگذاری کتابخانه عمومی مهندس سید افضل موسوی به نهاد کتابخانه های عمومی کشور، بین بنیاد مصلی نژاد و نهاد کتابخانه ها مبادله گردید.

مدیر کل کتابخانه‌های عمومی استان زنجان در ابتدا با بیان اینکه کتابخانه عمومی خیری مهندس سید افضل موسوی هفتمین کتابخانه خیری استان محسوب می‌شود، گفت: بیش از 6 هزار و 200 مترمربع کتابخانه خیرساز برای استان توسط خیران احداث شده است.

امیر علی نیک بخش با اشاره به اینکه این کتابخانه در مرداد سال 92 کلنگ زنی شده است، افزود: خوشحالیم که این کتابخانه با حضور مسئولان استانی و کشوری از جمله وزیرفرهنگ و ارشاد اسلامی به افتتاح رسید. فضایی که 20 هزار جلد عنوان کتاب دارد و در آن بخش‌های مجزایی برای کودکان و ... وجود دارد.

وی اظهار کرد: افراد خیّری چون سید افضل موسوی و مصّلی نژاد و همچنین مسئولان برای احداث این کتابخانه زحمات بسیاری را کشیده‌اند. مسئولان استانی تاکنون تلاش‌های بسیاری در راستای ساخت و راه‌اندازی فضاهای فرهنگی به خصوص کتابخانه در راستای افزایش آگاهی و سطح مطالعه مردم داشته‌اند.

در ادامه مهندس سید افضل موسوی رئیس هیئت مدیره انجمن خیرین کتابخانه ساز استان زنجان در بخشی از این مراسم با اشاره به اینکه این کتابخانه با هزینه بنیاد فرهنگی مصلی نژاد ساخته شده است، اظهار کرد: این کتابخانه یک بنای عادی نیست و امیدواریم این افتتاح باعث تشویق خیران کشور شود تا کشور با سرعت بیشتری در این مسیر گام برداردو در نهایت مردم و جوانان از فضاهای خوبی برای مطالعه، تحقیق و بررسی بهره‌مند شوند.

سید افضل موسوی با بیان اینکه امروزه نیاز به کتابخانه‌‌های عمومی بیش از کذشته است، ادامه داد: هرچند عده‌ای به ملامت پرداخته و به احداث فضای فیزیکی کتابخانه‌ها ایراد می‌گیرند و از وجود کتابخانه‌های مجازی سخن می‌گویند اما باید توجه داشته باشیم که خانه‌های کوچک در شکل آپارتمان‌های کوچک کنونی چگونه فضای مورد نیاز یک محقق، دانشجو و دانش آموز را مهیا خواهند کرد تا به کار تحقیقی متمرکز شود؟. آنان فضا می‌خواهند حتی برای قرارگیری وسیله الکترونیکی خود. این فضا کتاب‌های مورد نیاز افراد را رایگان در اختیارشان قرار می‌دهد کما اینکه تهیه فضا و کتاب برای افراد نیاز به هزینه‌های بالایی دارد.

وی ساخت کتابخانه‌ها را منحصر به گرفتن کتاب ندانسته و افزود: افراد برای استفاده از کتاب‌های دیجیتال جهانی و مجازی نیز می‌توانند در این فضا اقدام کنند تا پیشرفت کنند از این حیث این نیاز امروزه برای کشور لازم است.

موسوی با اشاره به اینکه خداوند همراه پیمبران کتاب فرستاده پس اهمیت کتاب اینگونه مشخص است، اظهار کرد: سالها‌ست که از حضور پیامبران محروم هستیم اما کتاب‌هیشان همچنان باقی است و هدایتگر بشر است.

بشر به کتاب نیاز دارد، رئیس هیئت مدیره انجمن خیرین کتابخانه ساز استان زنجان با بیان این جمله اضافه می‌کند: انسان برای تکامل روحی نیازمند کتاب آسمانی بوده و برای پیشرفت نیز نیاز به تکنولوژی دارد و برای این تکنولوژی نیاز به علم دارد علمی که با تحققیق و بررسی که نیاز به کتاب دارد ممکن است دارد.

موسوی عنوان کرد: وقتی کتاب دارای اهمیت است کتابخانه‌ هم به دنبال آن اهمیت می‌یابد. اگر به کتاب اهمیت دهیم باید به کتابخانه هم اهمیت دهیم به همین دلیل با همکاری خیران بر آن شدیم تا کتابخانه بسازیم و کتاب‌ها مختلفی اعم از قدیمی، دیجتالی و .. را جمع‌آوری کنیم تا همه همشهریان و حتی افراد مقیم خارج از کشور نیز از آنها بهره ببرند.

سپس آیت الله خاتمی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه زنجان با اشاره به اینکه همه ساله در جمع خیرین حوزه کتاب حضور یافته و با آنان گفتگو می‌کنیم، گفت: زنجان دیار دیرین عالمان، حکیمان، ادبیان، رجال سیاسی و مراجع بزرگ تقلید بوده و به عنوان پایتخت شور و شعور حسینی و غواصان دریادل شناخته می‌شود، امروز 28 سال بعد از دوران دفاع مقدس جمعیت بالای یک میلیون را دارد شهری که آن زمان با جمعیت اندک 3 هزار شهید برای پاسداری از انقلاب تقدیم کرده و این امرنشان دهنده حضور فعال مردم در صحنه‌های است.

آیت‌الله خاتمی حضور خیران در حوزه‌های مختلف را در همه حوزه‌ها برای استان ثمره‌بخش ارزیابی کرد.

وی عنوان کرد: رشد و توسعه تمدن و بالندگی جامعه در سایه علم و مطالعه است به همین سبب حفظ میراث گذشتگان که امروز به دست ما وظیفه‌ای مهم است و ما نیز باید چون گذشتگان این میراث را به به نسل آینده منتقل کنیم.

مهندس درویش امیری استاندار زنجان نیز در این مراسم با بیان اینکه در استان زنجان تعامل، همدلی و همراهی در میان مردم و مسئولان موج می‌زند، اظهار کرد: فضای این استان بسیار مساعد و ایده‌آل برای فعالیت‌های فرهنگی و هنری است.

اسدالله درویش‌امیری با اشاره به اینکه بنیاد فرهنگی دکتر مصلی نژاد یکی از بنیاد های غیر تجاری است، گفت: در کشور بنیادها غالبا ماهیتی تجاری و اقتصادی دارند اما این بنیاد مقاصد غیر سیاسی و غیر تجاری دارد و با اهداف آموزشی و فرهنگی فعالیت می‌کند.

وی با بیان اینکه این بنا ماندگار و یادگاری برای کتاب خواهد بود ادامه داد: در برخی موارد گذشتن از مال سخت‌تر از گذشتن از جان است اما گاهی افرادی را به عنوان خیر می‌بینیم که بر نفس خود پا می‌گذارند و با فراغ بال اموال خود را برای پیشرفت کشور اهداء می‌کنند.

در ادامه مراسم علیرضا مختارپور دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با بیان اینکه طبق آماری که کتابخانه‌های کشورهای اروپایی از 2008 تا 2016 ارائه داده‌اند 135 کتابخانه تعطیل شده‌اند اما در کشور ما از سال 92 تاکنون 83 مورد اتمام پروژه کتابخانه‌سازی رخ داده گه از این تعداد 66 باب به بهره‌برداری رسیده و 17 باب در مرحله تجهیزات قرار دارد.

علیرضا مختارپور با بیان اینکه از سال 92 تا کنون حق انتفاع 166 باب کتابخانه به نهاد کتابخانه‌ها واگذار شده است، ادامه داد: از چند ماه گذشته گروه دیگر از خیرین پیشنهادت تکمیل 35 کتابخانه را داده‌اند و هم‌اکنون نیز پس از طی مراحل مختلف مقرر شده تا 26 کتاباخانه را تکمیل کنند و 9 کتابخانه نیز ظرف سه ماه آینده تا هفته کتاب این مرحله تجهیز آنان انجام می‌شود.

وی ادامه داد: از سوی ستاد اجرایی فرمان امام(ره) تصمیماتی گرفته شده تا در هفته‌های آتی به امضاء قراردادی منجر شود که 52 کتابخانه نیمه تمام که 47 مورد آن ناقص است بود و با اولویت مناطق محروم به اتمام می‌رسد و همچنین 5 کتابخانه که به صورت کامل باید احداث شوند در دستور کار قرار گیرند. این اقدامات که ظرف چند سال گذشته انجام شده با توجه به کمبود بودجه و اعتبارات از اهمیت بالایی برخورداراست.

وی با اشاره به اینکه گسترش کتابخوانی در کشور مختص به کتابخوانی نمی‌شود، افزود: فرهنگ کتابخانی نیز مقوله مهمی است که نیازمند بازنگری آموزش و پرورش در سیاست‌های توجه به پژوهش و کتابخوانی از سال‌های اولیه دبستان است. نیازمند تبلیغات گسترده و نیازمند شبکه‌های توزیع مناسب و نیازمند طرح‌های فرهنگی مناسب است. مختارپور با اشاره به اینکه در کشور دستگاه‌های مختلفی به امر کتابخانه سازی و کتابخانه‌داری اشتغال دارند، بیان کرد: اگر چه کتابخانه‌های عمومی به معنی مرسوم در نهاد کتابخانه‌های عمومی است اما دستگاه، وزارتخانه‌های مختلف، کانوها دولتی و غیر و دولتی و .. در گسترش کتابخوانی نقش دارند. از حدود 2 سال گذشته متصدیان کتابخانه‌های بزرگ کشور گرد هم آمدن و در مجمعی به نام مجمع کتابخانه‌های بزرگ کشور گرد هم آمدند و یکی از کارهایی که در این مجمع انجام شد این بود که آمار تجمیعی آماده شد تا بدانیم که کتابخانه‌ها در کشور چه وضعیتی دارند.

وی اظهار کرد: در این میان 15 نهاد عمومی و دولتی و خصوصی در زمینه کتاب فعالیت دارند که طبق آمارها 87 هزار کتابخانه در کشور فعال هستند. در این کتابخانه‌ها 206 میلیون کتاب، 23 میلیون منابع غیر کتابی وجود داشته و 12 میلیون عضو این کتابخانه‌ها هستند. 429 هزار صندلی در این کتابخانه‌ها مستقرند و 15 میلیون متر مربع زیربنای این کتابخانه‌ها است و این نشان می‌دهد علارغم محدودیت‌ها از طرف ارگان‌ها و ادارات مختلف به بحث کتابخوانی اهمیت ویژه‌ای داده می‌شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم افتتاحیه بزرگترین کتابخانه عمومی خیر ساز کشور گفت: وحی در زمان پیامبر کاتبانی داشته است و بعدها نیز به صورت مکتوب جمع‌آوری شده است از این‌رو امروز روایات و آثار ارزشمندی از اهل بیت به عنوان گنجینه بزرگ در اختیارمان است. و این نشان دهنده توجهی است که در اسلام به مسئله کتاب وجود داشته است.

علی جنتی با اشاره به بیاناتی از رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه " کتاب خوب یکی از ابزارهای کمال بشری و دروازه‌ای به سوی جهان گسترده دانش و معرفت است" بیان کرد: کتابوسیله و ابزاری برای انتقال فرهنگ و علم و دانش است. افتخار می‌کنیم از آغاز اسلام تا به امروز کتابخانه‌های بزرگی در کشورمان شکل گرفته و کاتبان و نویسندگان علم و دانش را در اختیار دیگرن قرار می‌دادند.

وی ادامه داد: در طول قرن‌ها مشاهده می‌کنیم نه تنها در کشورمان بلکه آثار فرهنگی ما در سایر کشورها نیز وجود دارند اگر هم‌اکنون به کشور هند سفر کنیم صدها هزار جلد در نقاط مختلف هند در کتابخانه‌هایشان موجود است که اغل خطی و با ارزش هستند.

وی با اشاره به اینکه تالیف و ترجمه در کشور ما از دیرباز وجود داشته و امیدواریم این سنت حسنه‌ای ادامه یابد ، افزود: خیرین در کنار همه فعالیت‌ها از جمله مدرسه‌سازی و ... به کتابخانه‌سازی روی آورده‌اند. برخی از کتابخانه‌های ساخته شده حاصل تلاش افراد خیر بوده است

جنتی اظهار کرد: در استان زنجان که عالم خیز است و همواره در دوران‌های مختلف عالمان به نامی را داشته است، مشاهیر جمعیت بالایی را به خود اختصاص می‌دهند از جمله هنرمندان، اساتید، عالمان و ... که ستارگان درخشانی از این خطه در آسمان علم و ادب و فرهنگ می‌درخشند. از ابتدای قرن 13 قمر که مکتب حوزی در زنجان تاسیس شده عالمان برجسته‌ای از این خطه برخواسته‌اند و مراجع بزرگی چون آیت الله شبیری زنجانی که مایع افتخار در جهان اسلام هستند متعلق به این استان هستند. از این‌رو انتظار می‌رود به مسئله کتاب و کتابخانه و انتقال علم و دانش تلاش ویژه‌ای صورت گیرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه کتابخانه‌های مختلفی از گذشته ساخته شده که مورد استفاده اهل عل و دانش است و این کتابخانه نیز به همت یکی از اساتید دانشگاه؛ دکتر مصلی نژاد برپا شده و در نوع خود باشکوه است، اضافه کرد: یکی از نکات مهم این است که افراد علاقه‌مند کتابخوانی هستند اما باید آنان را به سمتی که مطالعه مناسب انجام شود هدایت کرد. در واقع افراد هدایت شوند تا در حوزه‌های مختلف چه کتابی را مطالعه کنند تا برایشان مفید واقع شود.

جنتی ادامه می‌دهد طی دو باری که در زنجان حضور یافته‌ام یکی از امتیازات این استان علاوه بر امتیازان برجسته دیگر که در کشور بی نظیر و یا کم نظیر است همدلی و هم‌آوایی و هماهنگی در این استان بین مجموعه شخصیت‌های استان بوده است، ادامه داد: ایم امر یکی از راه‌های توسعه و گسترش استان در زمینه‌های مختلف است.

کتابخانه عمومی مهندس سید افضل موسوی مرداد ماه سال 1392 طی مراسمی با حضور خیرین و مسئولین کشوری و محلی در زمینی به مساحت 6500 و زیر بنای 2700 مترمربع کلنگ زنی شد.

کتابخانه عمومی مهندس سید افضل موسوی که در فاز 3 شهرک گلشهر کاظمیه- میدان امام علی(ع) - جنب مسجد علی بن ابیطالب(ع) واقع شده به صورت خیّرساز توسط بنیاد فرهنگی مصلی نژاد احداث شده است.

بنیاد فرهنگی مصلّی نژاد بنیادی غیر تجاری است که با مقاصد غیر سیاسی و با اهداف انجام امور آموزشی و فرهنگی به صورت عام المنفعه در تابستان سال ١٣٧٥ به همت دکتر عبّاس مصلّی نژاد تاسیس شده است.

طی سال‌های 1380 تاکنون، بیش از 60 پروژه آموزشی و فرهنگی اعم از مدرسه، فرهنگسرا، خوابگاه دانشجویی، دانشکده، مجموعه ورزشی و... به صورت خیّری توسط بنیاد فرهنگی مصلّی نژاد در استان‌های مختلف کشور احداث شده و چندین پروژه نیز در دست اجرا است.

دکتر عباس مصلّی نژاد در سال 1341 در شهر آبادان دیده به جهان گشوده و از خیرین مطرح و صاحب نام ایران است که تمام دارایی خود را از طریق بنیاد مصلّی نژاد به انجام امور خیریه علمی و فرهنگی اختصاص داده است.

این مرد فرهیخته عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و دارای مدارک دکتری اقتصاد سیاسی،کارشناسی ارشد مهندسی راه و ساختمان، کارشناسی ارشد علوم سیاسی و لیسانس اقتصاد بوده و چندین جلد کتاب در حوزه علم اقتصاد و سیاست، و توسعه اقتصادی نیز توسط وی منتشر شده است.

مدیر عاملی بنیاد فرهنگی مصلی نژاد از سال 1376 تا کنون، مدیر عاملی شرکت دوبرال ،عضویّت هیأت امناء دانشگاه صنعتی شریف از سال 1383، عضویّت شورای عالی علوم، تحقیقات و فن آوری، عضویّت هیأت امناء باشگاه دانش پژوهان جوان و.. از جمله سوابق علمی و اجرایی و مدیریتی دکتر عباس مصلّی نژاد می باشد.

این خیر نیک اندیش در ادامه فعالیتهای عام المنفعه خود اقدام به احداث یک باب کتابخانه عمومی در شهرک گلشهر کاظمیه زنجان نموده اند.

 
نسخه قابل چاپ
بيشتر

« كليه حقوق مادي و معنوي براي نهاد كتابخانه هاي عمومي كشور محفوظ است »
Copyright © 2008 www.iranpl.ir. All rights reserved.